Tuesday, November 24, 2020

#3 Kako progovoriti na engleskom? - part 3

 4.) Slušanje je jedan od najboljih načina da unaprediš svoj govor. Na internetu možeš naći neverovatno mnogo pomoći. Za početak, ukucaj na YouTube “practice conversation in English”, pa biraj ono što vam odgovara. Slušanje izvornih govornika (native speakers, oni kojima je engleski maternji jezik) važno je zbog razumevanja i izgovora.

Odličan način da se savlada izgovor engleskog je i da se sluša omiljena muzika,  uz čitanje teksta pesme koji se može takođe "skinuti" sa interneta.
Sve je više legalno dostupnih aplikacija za gledanje filmova na engleskom, uz titl koji se može podesiti da bude na engleskom. To je izvrstan način da reči koje možda ne razumeš kad su izgovorene, pročitaš i tako razumeš. Ujedno odmah vidiš i način na koji se reči pišu. A to je, priznaćeš, dvostruka korist.

5.) Motiv je, kao i u svemu što radimo, najvažniji. Neka ti motiv ne bude da učiš zato što si đak, već zato što je višestruko korisno da znaš i govoriš strani jezik. Odbaci ono uvreženo mišljenje da se engleski uči za školsku ocenu. Nauči da govoriš iz ozbiljnijih i pametnijih razloga od ocene.

I vežbaj! Svakog dana zadaj sebi neki mali zadatak, ne zabušavaj, i videćeš, napredak će biti ogroman! :)

8 comments:

  1. Replies
    1. Samo hrabro, volja je ogroman motiv, pokretač učenja! Sigurna sam da ćete uspeti.

      Delete
  2. Samo hrabro, volja je ogroman motiv, pokretač učenja! Sigurna sam da ćete uspeti.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teodora, ovo je odgovor na komentar, vi ste postavili potpuno nov komentar

      Delete
    2. U redu, hvala Vam na obavestenju, sad sam nadam se postavila odgovor tamo gde treba.

      Delete
  3. Replies
    1. Hvala! Ohrabrenje je uvek neophodno kad god se počinje nešto novo! :)

      Delete

Quiz Time

DO YOU KNOW YOUR TUNES?   When learning English , as I have already emphasized, music is your greatest ally. As you get to like a band/sing...