Tuesday, November 24, 2020

#2 - Kako progovoriti na engleskom? - part 2

 Nastavljam sa savetima:

2.) Komuniciraj na engleskom što više. Ako si u prilici da razgovaraš sa vršnjacima iz inostranstva, ne opterećuj se time da li ćeš zvučati tako dobro kao oni. Svrha korišćenja jezika je komunikacija. Važno je da se razumete. Razumeće te i ako ne staviš -s na treće lice jednine. Gramatika jeste bitna, i đaci koji su propustili da nešto važno nauče u osnovnoj školi, moraju da uče gramatiku. Sa druge strane, đaci koji dobro znaju jezik često kažu da ne znaju po kom je pravilu to što su upravo rekli, ali su ga rekli savršeno. Dakle, gramatika jeste bitna, ali vežbanje govora bez preteranog opterećivanja gramatikom će ti vremenom pomoći da govoriš sve slobodnije.

3.) Vežbaj da rečenice sa maternjeg ne prevodiš u glavi  direktno na engleski jezik. Fokusiraj se na prenošenje poruke rečenice. Šta je ono što želiš reći, najjednostavnije, sa rečima koje znaš? Mnogo je bolje da kažeš kako znaš i umeš ono što želiš nego da ćutiš. I tako svaki put. Na maternjem jeziku imaš ideju, a na engleskom preciziraš koristeći reči koje znaš.

 

3 comments:

  1. vežbaj da rečenice sa maternjeg ne prevodiš u glavi direktno na engleski jezik. Fokusiraj se na prenošenje poruke rečenice.

    Baš je tako

    ReplyDelete

Quiz Time

DO YOU KNOW YOUR TUNES?   When learning English , as I have already emphasized, music is your greatest ally. As you get to like a band/sing...